Sunnerby Södergård


AktuelltOm gårdenTurism:

-Timmerstugan

-Sjöstugan

-Aktiviteter

-Bastuflotte

-FisketurismJordbruk:

-Köttdjur

-Köttförsäljning

-SkogsentrepenadBildgalleriKontaktAktuellt på gårdenFölj Sunnerby Lantbruk på Facebook för uppdateringar! 
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 
Höst 2019 
Nytt på gården är ett stort aktivitetsrum med bar, soffgrupper, biljardbord,
pingisbord och utrymme för innebandy. 
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Vår 2018
Mellan januari och april föds kalvarna. Extra tillsyn krävs under denna tid tillsammans med daglig skötsel och utfodring av djuren. Under perioden har det också arbetats i skogen och mycket arbete har lagts på renovering av Timmerstugan. Den långvariga vintern har fördröjt vårbruket, men i april har det dragit i gång…

Timmerstugan är, som sagt, under pågående renovering och utbyggnad. Stugan kommer att fräschas upp med nytt badrum och kök, i utbyggnaden ryms två sovrum och ett allrum med utsikt ner mot Sunnerbysjön. Den nya timmerstugan beräknas vara färdig under sommaren 2018.

Sedan sommaren 2017 finns det en badtunna för uthyrning på gården.
Badtunnan står i anslutning till bastuflotten där det också finns en grillplats och ett bord med bänkar.
 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Jan-Mars 2017
Från årsskiftet ägs gården av bröderna Per och Olof Carlsson. I och med ägarskifte/generationsskifte heter företaget numera Sunnerby Lantbruk, men det finns i nuläget inga planer att ändra produktionsinriktning. Det finns planer att bygga ut och fräscha upp Timmerstugan för att göra den mer attraktiv för uthyrning. Det finns även planer på att utveckla djurproduktionen genom att bygga ut ett djurstall.

Under dessa första månader på året kommer kalvarna och det krävs mycket tillsyn av både kor och kalvar. I mars kommer även gödsel spridas ut på fälten.
 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

November 2015
Den lilla fårbesättningen som funnits på gården några år är inte längre kvar. De sista djuren slaktades i november 2015.

Juli-Augusti-September 2015
Juli och augusti har bl.a. inneburit tillsyn av djuren på bete och mer vallskörd... Och i augusti fick familjen Per Carlsson tillökning. Tröskningen skedde i september då även djuren kördes hem från sommarbetet.

April-Maj-Juni 2015
I april var det fullt upp med vårbruk; plöja, harva, så och välta. I maj kördes djuren ut på bete, familjen Olof Carlsson fick tillökning och till Sjöstugan började det komma sommargäster. Sjöstugan är uppbokad fram till september, men då startar åter möjligheten att även hyra helg/långhelg. TIPS!

I början av juni var det dags för första vallskörden, då två silofack fylldes med gräs av hög kvalité. Detta blir fint ensilage till ungdjuren i höst. Det blev även en del balar av förstaskörden. Under senare delen av juni väntas bl.a. sådd på en del blötare områden och tvätt av djurstallar.  
 
Januari-Februari-Mars 2015
Kalvningarna startade i mitten av januari och i slutet av mars väntar vi fortfarande på runt 15 kalvar. Totalt får vi ungefär 100 kalvar. Kameraövervakningen har varit och är toppen, framför allt för tillsyn nattetid. I mars började arbetet med att köra ut gödsel på fälten.

2013-2014
Arbetet på gården fortgår. Inga större projekt har påbörjats under 2013 och 2014. Maskinparken har uppdaterats lite genom försäljning av en del äldre traktorer och inköp av två nya.
Birgittas äldste son Per, som tidigare arbetade som virkesinköpare, har börjat jobba heltid hemma på gården sedan början av 2013. Utöver arbete i jordbruket och med djuren har han hand om skogsentreprenaden som genom aktiebolaget "Sunnerby Jord & Skog" ombesörjer bl.a. röjning och plantering med hjälp av duktiga skogsarbetare från Litauen. Kontakta Per för mer information.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Januari 2013
Årets första kalvar har fötts och mot slutet av januari drog kalvningarna igång på allvar. Kylan har varit besvärlig, men med bra uppassning har det gått bra i de flesta fall. Det är drygt 90 kor som är dräktiga så det kommer att bli mycket vakande och passande ett par månader framöver. Kameraövervakningen, framför allt för att kunna kolla till djuren nattetid är igång, men behöver kompletteras med ytterligare några kameror för att få tillräckligt bra skärpa överallt.

Sjöstugan har hyrts ut under några helger, men vi hoppas på fler besök i vår. Nu under vinterperioden kan man isfiska, åka skridskor och skidor eller bara njuta av vinterlandskapet med en promenad. Detta kan kompletteras med en bastu och kanske med bad i en isvak.

Sunnerby Södergård har nu funnits på Facebook i ett år och vi är glada att folk hittat oss där. 

November-December
Bastuflotten blev färdig i slutet av november och uthyrning är därmed möjlig. Gäster som hyr Timmerstugan kommer att få bruka bastuflotten utan kostnad vid två tillfällen per vecka. Utöver detta samt för gäster som hyr Sjöstugan kostar ett bastutillfälle 300kr. För andra som önskar hyra bastuflotten blir kostnaden 500kr per tillfälle.

Slutet av året innebar en del pappersarbete och diverse underhåll av maskiner.


Oktober
Nu är alla djur hemma och har stallats in. Ett 60-tal kor går fortfarande ute, men med utfodring och tillgång till ligghallar. De kor och kvigor som gått tillsammans med avelstjur har dräktighets-
undersökts. Tjurarna har skött sig även i år så i januari
räknar vi med att de första kalvarna föds. Även fåren
har delats upp och tackorna och några av tacklammen
får nu bekanta sig med den nya baggen, så blir det
förhoppningsvis nya lamm till våren.

Nu när djuren är hemma har höstens rutinarbete börjat,
med utfodring och strö på förmiddagarna. Övrig tid har
bl.a. gått åt till viss jordbearbetning (kultivering) på de
fält där vallen ska brytas för ett års spannmålsodling,
och byggandet av bastuflotten.
 
 
 
Juli-Augusti-September 2012
Sommaren har flutit på som andra somrar, men har inte varit helt optimal med tanke på vädret. Vi har fått mer regn än vad vi hade önskat, men under veckor med torkväder har ändå silofacken kunnat fyllas på med vall och flera balar har plastats in. Mycket av spannmålet fick slås ner till helsädesensilage, men lite kunde tröskas i början av september. En del kraftfoder till ungtjurarna kommer dock att behöva köpas in.

Utöver de olika skördarna har djurstallarna gödslats ur och tvättats, djuren har setts till på sina beten och i augusti togs avelstjurarna hem till betet runt djurstallarna. I september har även kor och kalvar börjat köras hem och ska stallas in i respektive stall i när alla är hemma. Ett trettiotal ungtjurar och kvigor har också köpts in för att fylla upp stallplatserna.
Vi har även haft hjälp av våra Litauiska skogsarbetare med visst underhåll av byggnaderna, såsom tvätt, lagning och målning.

Hyresgästerna i Sjöstugan har varit nöjda och nu börjar arbetet med att försöka marknadsföra stugan för uthyrning även under lågsäsong. Vi tänker oss att kompisgäng kan hyra en helg eller att familjer åker på minisemester till Småland. Det finns en del aktiviteter även under lågsäsong; man kan gå i skogen, fiska, hälsa på djuren i stallarna och framför allt ta det lugnt, basta och njuta av den vackra utsikten. Välkomna att hyra vår stuga!

Juni 2012
1 juni började första vallskörden efter några dagars velande p.g.a. osäkra väderprognoser. Det kom lyckligtvis inte mycket regn och ett silofack fylldes.
Vi hade besök av en förskola i Vrigstad och barnen fick hälsa på lammen, provsitta en traktor, titta på några kor och kalvar samt åka på vagn efter fyrhjulingen. Efter detta kördes fåren ut på sommarens rätta beten.

Resten av juni har gått åt till att göra färdigt i sjöstugan. Se fler bilder på resultatet under fliken ”Sjöstugan”. De första hyresgästerna kom vid midsommar.

Olof och Per blev i våras utsedda till Lantmännens ungdomsstipendiater i distrikt Höglandet. Stipendiet innebar att i slutet av juni vara med på Lantmännens framtidsseminarium i Skåne, vilket avslutades med en dag på Borgeby Fältdagar. Inspirerade för framtida arbete ska de nu sätta igång med nästa byggprojekt, som är en bastuflotte för sommargäster och annan uthyrning.

April-maj 2012
Målare kom till sjöstugan som planerat efter påsk, så nu är det tapeter på väggarna och målade lister. Plattsättarens besök har skjutits fram till slutet av maj och därefter kommer rörmokaren. 

Vårbruket har mestadels skett under april månad, och den sista sådden gjordes första veckan i maj.

Den 5:e maj hade Smålands Ekokött från fem gårdar betessläpp på Ekhamra gård i Häggatorp. Liksom förra året i Skepperstad var det en mycket lyckad tillställning. Här på gården har kor med kalvar körts ut på bete i mitten av maj.
I mitten av maj föddes de första lammen
och de får gå i hemmahagen tillsammans med sina mammor några veckor innan de körs ut på det rätta betet.
 


Mars 2012
Nu är våren här!
 
De flesta (90%) av korna har nu (i slutet av mars) fått sina kalvar. Under soliga dagar öppnar vi upp djurstallarnas portar och djuren ser verkligen ut att trivas i värmen där solen skiner in.
Djuren som går på ranchdrift har efter kalvning varit instängda i ligghallarna, men nu när det har torkat upp lite i marken har dessa kor med kalvar fått gå ut runt om stallarna, i maj sedan kommer alla djur köras ut till det riktiga betet.

Sjöstugebygget går bra, väggpanel och golv är på plats och gips har satts upp i både nya och gamla delen där det ska tapetseras. Målare kommer efter påsk och därefter kommer plattsättare och rörmokare och gör färdigt badrummet. 

I april kommer vårbruket att dra igång på allvar.

Februari 2012

Nu i mitten av februari har mer än hälften av kalvarna fötts. Hälften av korna som har kalvat eller ska kalva går i det ombyggda stallet med liggbås och hälften går på ranchdrift med tillgång till ligghallar med djupströbädd. I det ombyggda stallet får de nyfödda kalvarna till en början gå i enskilda boxar på djupströbädd tillsammans med sin mamma så att vi ser att de diar ordentligt och är pigga och friska. Sedan finner de sig väl tillrätta i den rymliga kalvgömman framför kornas liggbås. De kan då gå som de vill mellan liggbåsen, där mamma finns, och kalvgömman, som korna inte kommer åt.

Det sägs att lantbrukare aldrig är nöjda med vädret, och visst ligger det lite sanning i det. Vi önskade ju oss lite kallare och lite snö. Snömängden är vi visserligen nöjda med, det krävdes en omgång skottning, men sen har det hållit sig och ligger fint och lyser upp när det börjar mörkna på eftermiddagarna. Men kylan, det hade väl inte behövt bli så väldigt kallt? Maskinerna kärvar i kylan och nyfödda kalvar har svårt att få upp värmen. Förhoppningsvis har vi nu haft den värsta kylan, några minusgrader får det gärna vara ett tag till så att snön ligger kvar och det inte blir slaskigt och geggigt överallt.
 
Arbetet med sjöstugans utbygge fortskrider.
 
Innertaket är uppe och fönstren är på plats, nu ska innerväggarna upp. Den nya köksinredningen är också planerad och ska snart köpas in.


Januari 2012
Nu har helgerna passerat och även om dessa också inneburit arbete så är vi nu tillbaka i vardagen. Vi har varit glada över den milda hösten och förvintern, så att vi hann bygga väggar och tak på utbyggnaden av sjöstugan, men nu vill vi gärna att det ska bli riktig vinter. Tjäle i marken och ordentligt med is på sjöarna. Och så får det gärna komma lite snö och lysa upp lite.

I dagarna ska lammen från förra året köras till slakt. Vi provar ett mindre gårdsslakteri utanför Ullared som slaktar, styckar och packar i lådor. Om det fungerar bra kan det i framtiden bli aktuellt att även sälja lammlådor med kött från gården.

Nu har även årets första kalv fötts och snart drar kalvningarna igång på allvar. Detta kräver extra tillsyn, dels om komplikationer uppstår under kalvningen och även att se till att kalvarna kommer igång direkt och får gå lite enskilt med sin mamma. Vi planerar att sätta upp övervakningskameror för att kunna ha extra koll på dem, särskilt nattetid för att slippa gå ut om allt är lugnt.

Sunnerby Södergård finns nu också på Facebook. Denna sida kommer främst fungera som en ”gästbok” där ni är välkomna att kontakta oss.

December 2011
Arbetet med sjöstugan fortsätter, men nu läggs även lite mer tid på kontorsarbete, maskinunderhåll, dikning och arbete i skogen. Vi har även förhoppningar att hinna bygga en bastuflotte inför nästa uthyrningsår.

Alla på gården önskar GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
 
Oktober - November 2011
Ombyggnationen av djurstallarna tog mer tid än vi trodde från början.
Eftersom det är befintliga stallar krävdes flera speciallösningar.
 
Under början av november var till slut djurstallarna färdiga och djuren kunde stallas in. En del kor hade lite svårt att förstå var de skulle ligga och lade sig hellre på skrapgången, men dessa byttes mot några andra i gruppen som går ute med tillgång till ligghallar.

När djuren stallats in kunde arbetet med sjöstugan dra igång på allvar, vi är glada över den milda hösten/vintern eftersom detta bygge blivit lite försenat p.g.a. av djurstallsombyggnationen. Under slutet av november hade tak och väggar kommit upp. Fönster är beställda, liksom innertak och väggpanel.

I slutet av november blev vi utsedda till Årets nötköttsföretag. Vi är mycket hedrade och kommer fortsätta arbeta i samma anda som tidigare.


September 2011
Nu har djuren varit på bete hela sommaren och kommer snart att börja köras hem. De kommer då få gå i hagarna runt stallarna tills dessa är färdigombyggda. Ombyggnationen pågår för fullt och snart ska inredningen monteras.


Även utbyggnaden och renoveringen av sjöstugan är i full gång. Stommen och taket kommer att stå färdigt innan vintern, så att invändigt arbete kan ske när det blivit kallt ute. Huset beräknas vara klart till våren, och kommer att kunna hyras från och med sommaren 2012.


All skörd har tagits in och kommer i höst och vinter att vara fint foder till både kor och ungdjur.

Tankarna på gårdsbutik finns fortfarande, likaså försäljning av köttlådor, men i nuläget har det skjutits på framtiden p.g.a. tillökningen på gården och alla andra pågående projekt.

Smålands Ekokött från fem gårdar har börjat säljas på Tempo i Stockaryd. Köttet säljs även fortfarande på Jotos i Vrigstad, Konsum i Sävsjö och Rostedts Livs i Bodafors. Våra hamburgare säljs även på ICA Maxi i Vetlanda och kommer även att finnas tillagade att köpa på HV 71’s hemmamatcher.

Sommaren 2011
I juni var det bl.a. dags för första vallskörden.

I juli tog ombyggnationen av djurstallarna sin början vilket innebar grundarbete för gjutningen.
Det var även fortsatt skördetid och när det i slutet av juli
var dags för andra vallskörden valde lille Martin,
Olof & Katarinas son, att komma till världen några veckor för tidigt. 
Skörden kunde ändå köras in av den idogt arbetande
nyblivne pappan och farmor med hjälp av hjälpsamma vänner.

Mellan mitten av augusti och mitten av september hade vi hjälp av
en mycket duktig praktikant från Segerstad Naturbruksgymnasium.
Han fick prova på diverse sysslor och var till stor hjälp,
bl.a. vid tillsyn av djur och stängsel och den sista vallskörden.
 
Maj 2011
Betessläppet på Skepperstad Nedergård blev succé, både besökare och djur var nöjda med dagen. Även här på gården har nu alla djur körts ut på bete, både kor med sina kalvar och fåren. Nu börjar arbetet med alla tvätta djurstallarna inför den kommande ombyggnationen.

Även vårbruket är i stort sett färdigt och vi gläds nu åt regnet som kommit och som gör att det börjar växa ordentligt på åkrarna. I början av juni räknar vi med att det är dags för första vallskörden.
 
 
April 2011
Nu är kalvningarna nästan över, men det är fortfarande några kor kvar. Kalvarna som fötts tidigt är pigga och glada och har nu fått möjlighet att gå ut runt stallarna tillsammans med sina mammor. Ut på riktigt bete kommer de först i maj. Smålands Ekokött från 5 gårdar kommer tillsammans med LRF och köttklubben i Jönköpings län att ha ett öppet betessläpp på Skepperstad Nedergård den 7/5 kl. 10-12.

I mars började vi också få lite lamm i vår lilla fårbesättning på nio tackor. Lammen skuttar omkring och är väldigt söta och roliga att titta på. Välkomna att hälsa på hos kalvarna och lammen. Kontakta oss först så att vi är hemma och kan visa.

Nu drar också vårbruket igång så smått. En del stallgödsel är redan utkört och nu kombineras utkörningen med plöjning. Vi hoppas nu på soligt och lite blåsigt väder så att markerna torkar upp och blir åkbara för sådd.
 

Februari 2011
Nu håller kalvningarna på som bäst, hittills har vi fått 40 kalvar,
men väntar ytterligare ungefär 50.
 
Smålands Ekokött från fem gårdar har funnits i butik i ett år.
Vi är glada att ni uppskattar vårt kött.